05:44
19:41
Vadász hirek   Összefogás a hazai farkasokért 


A farkasok védelméért fogott össze a hazai természetvédelem két kulcsszereplője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyar szervezete, a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága (ANPI).

Összefogás a hazai farkasokért

A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága (ANPI) kutatási célú együttműködési szándéknyilatkozatot tett a Budakeszi Vadasparkban, amely maga is aktív szerepet vállal a fajvédelmi programok ismertetésében.
 
Az együttműködés a kutatáson alapuló közös munka fontos lépcsője, amely a már folyó hiúzkutatásokhoz hasonlóan a farkasokkal kapcsolatos tudásanyag kiterjesztését szorgalmazza.
 
Veszélyben a farkasok!
A nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasok számára, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez. Szabályozzák a növényevő fajok, többek közt szarvasok, őzek, vaddisznók állományait, ezzel hozzájárulnak az erdei növényzet regenerálódásához.
 
„A kutatók az ANPI működési területén évtizedek óta kísérik figyelemmel a jelen lévő nagyragadozókat, a farkasokat is. Az igazgatóság a közelmúltban befejezett pályázata eredményeképpen genetikai adatbázis építésébe kezdett. 
Az adatbázis alapján a területen megforduló egyedek azonosíthatóak, családi viszonyaik feltérképezhetővé válnak” – emelte ki Veress Balázs, az ANPI igazgatója.
 
Nem elég a jogi védelem, az emberek figyelmét is fel kell hívni.
A WWF Magyarország több mint 20 éve dolgozik a természetes erdei élőhelyek védelméért. Farkasvédelmi programjának keretein belül a kutatásnak, a lakossági kommunikációnak és az illegális kilövésekkel kapcsolatos figyelemfelhívásnak is kulcsszerepe van.
 
Annak ellenére, hogy a farkas 1993 óta védett állat Magyarországon és kilövése több éves börtönbüntetéssel sújtható, támogatóinktól a mai napig kapunk híreket illegális elejtésekről. Az állatokat gyűlöletből vagy trófeaszerzési céllal lövik le, az orvvadászok tettenérése pedig nagyon nehéz.
 
A WWF Magyarország az eseményen bemutatta Erdei Zsolt világbajnok profi ökölvívót, aki a farkasvédelmi program arcaként áll ki a felelős gondolkodás és a természetvédelem fontossága mellett.






Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg