05:51
19:35
Vadász hirek   Nincs most nála gyűlöltebb vadász 


Tüntetnek a rendelője előtt, a halálát kívánják a Facebookon: dolgozni már nem is tud a világ jelen pillanatban leggyűlöltebb vadásza, a minnesotai fogorvos, aki megölte Zimbabwe kedvenc oroszlánját. 

Nincs most nála gyűlöltebb vadász

 
Walter Palmer a hírek szerint íjjal lőtte ki Cecilt, majd a hosszú ideig haldokló oroszlánnal végül puskával végeztek. Kiderítették róla, hogy pár éve már egy fekete medvét is tiltott helyen ölt meg, aztán hazudott róla. A vadászok szerint amit Walter Palmer tett, az nem vadászat, viszont a vadászokra Afrikában szükség van: egyes állatok halála a befizetett rengeteg pénzen keresztül hozzájárul a fajok fenntartásához.
 
A botrány azért is dagadt ekkorára, mert a 13 éves Cecil nem egy átlagos oroszlán, hanem legenda volt. Azzal lopta be magát a helyiek szívébe jó három és fél évvel ezelőtt, ahogy vesztes helyzetben újra falkavezérré tudott válni. Cecil nagyjából tízéves korában vereséget szenvedett nála erősebb, fiatalabb hímektől, és kitaszították a falkából. Ez általában megpecsételi az öregedő oroszlánok sorsát, de Cecil nem sokkal később összeállt egy másik magányos hímmel, Jerichóval, és ketten visszanyerték az uralmat a régió két falkája fölött.
A természetvédők most attól tartanak, hogy Cecil elvesztése Jericho uralmának a végét is fogja jelenteni, az pedig valószínűleg ahhoz vezet majd, hogy elpusztulnak a falkában élő kölykök is. Most éppen hét is van belőlük. Jericho egyedül nem fogja tudni megvédeni őket a vezérszerepet átvevő fiatal hímektől.
 
A zimbabwei esetet mélységesen elítéljük, ami ott történt, az orvvadászat, semmi köze a vadászathoz
– mondta Halmágyi-Takács István, a Safari Club International (SCI) magyarországi elnöke. Az amerikai székhelyű, de nemzetközi szervezet ki is zárta tagjai sorából azt a helyi vadászt, aki az amerikai fogorvosnak, Walter Palmernek segített abban, hogy orvul megöljék Zimbabwe legismertebb oroszlánját, Cecilt. 
 
Afrika kedvelt vadászati célpont az egzotikus és gazdag állatvilága miatt. Csakhogy a SCI magyarországi elnöke szerint óriási különbség van a legális és az illegális vadászat között, márpedig Walter Palmer és helyi segítői ez utóbbit űzték. Halmágyi-Takács szerint Afrikában az orvvadászat rettenetesen nagy probléma, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az ENSZ adatai szerint évente 30-40 ezer elefántot mészárolnak le orvvadászok. De az esetek többségében nem sportvadászok követik el ezeket a bűncselekményeket, hanem a nyomorban, szegénységben élő helybéliek, akik így jutnak pénzhez.
 
Az orvvadászatban ugyanis elképesztő pénzek, dollárszázmilliók pörögnek. Egy orrszarvú agyaráért például Ázsiában 50 ezer dollárt is el lehet kérni. Az Afrikában garázdálkodó orvvadászok egész más pályán mozognak, mint európai társaik, nem véletlen, hogy legutóbb az Egyesült Államok hadseregének különleges erői segédkeztek Afrikában az ellenük folyó harcban. 
Egyértelműen illegális vadászatról van szó, hiszen Afrikában szabad területen nem is szabad veszélyeztetett fajokra vadászni. 






Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg