05:35
19:48
Vadász hirek   A haris lesz az év madara 2016-ban 


Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2016 év madaráról.

A haris lesz az év madara 2016-ban

 
A legtöbb szavazat a harisra érkezett, ezért jövőre a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten.
 
A 2015. június 25-től július 27-ig tartó szavazás alatt a választási lehetőségként felajánlott három „láthatatlan tyúkra”: a fürjre, a harisra és az ugartyúkra összesen 4066 voks érkezett. A szakembereket alaposan meglepte a lakosság döntése, mivel a legismertebb, ezért első helyre jósolt fürj és az extravagáns megjelenésű, ezért második befutónak várt ugartyúk helyett a legismeretlenebb, legkevésbé látható faj – a haris nyert 1524 szavazattal, második az ugartyúk 1291 és a harmadik a fürj 1251 vokssal.
 
Az MME által 1979-ben elindított „Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van, 2016-ban az agrár- és vadgazdálkodóké a főszerep.
 
A recsegő hangot hallató haris (a faj latin tudományos neve is a hangutánzó Crex crex) nemcsak a sík vidéki, de a dombvidéki és előhegységi üde, magas füvű rétek védett madara. A faj veszélynek van kitéve hosszú vonulása alatt, a mediterrán régió kíméletlen madárvadászata (csak Egyiptomban évi 9-14 ezer harist lőnek le és ejtenek csapdába hálóval) az úton lévő egyedeket ritkítja, élőhelyén pedig a gépi kaszálás egész fészekaljakat pusztít el.
 
A faj érdekessége, hogy elsősorban szürkületkor és éjszaka „énekel”, amikor a jellegzetes recsegő hang a hidegebb, sűrűbb (különösen talajközeli) levegőben messzebb terjed.
 
Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja kidolgozza azokat az ajánlásokat, melyekkel a gazdálkodók segíthetik a fészkelő állomány védelmét, elkészíti a harist bemutató szóróanyagokat, illetve elkezdi szervezni azt az országos rendezvénysorozatot, melynek keretében éjszakai hariskereső túrákat szerveznek, jövő tavasszal.






Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg