05:33
19:49
Vadász hirek   Újra nagy üzlet az afrikai vadászat! 


Harare ‒ A nagy ötös, vagy­is az oroszlán, a leopárd, az elefánt, a kafferbivaly és a keskenyszájú orrszarvú.

Újra nagy üzlet az afrikai vadászat!

Az Afrikában vadászó külföldiek közül most is rengetegen vágynak a legnagyobb trófeákra, amelyekre a legnehezebb megszerezni a kilövési engedélyt, a keskenyszájú orrszarvúra szinte lehetetlen, de 75 millió forintnak megfelelő dollárért ez is megoldható.

A Cecil-botrány, azaz Walter Palmer esete egy időre nagy figyelmet irányított a fegyveres hóbort kellemetlen következményeire. A minnesotai fogorvos a lakása közelébe sem mer menni, amióta híre ment, hogy július elsején végzett Zimbabwe nemzeti jelképével, a 13 éves Cecillel.

Afrikában évente átlagosan 18 ezer külföldi vadász igényel kilövési engedélyt, amelyet meg is kapnak, és pusztítják a vadállományt. Óriási üzletről van szó, hiszen egy jómódú külföldi vadász több tízezer dollárt is áldoz egyetlen kalandra. Palmer 55 ezret, azaz 15 millió forintot fizetett azért, hogy egy-egy oroszlánt is kilőhessen a nyílpuskájával, merthogy ő rendszerint azzal vadászik.

A többség a puskát részesíti előnyben, amit a helyszínen biztosítanak a számukra, de ennél nagyobb összegeket is fizetnek, főleg, ha többen mennek, pláne, ha a nagy ötösből akarnak elejteni valamit, és közben luxushotelben dőzsölnek. Arról nem is beszélve, hogy szívesen viszik el Afrikába a gyerekeiket, barátaikat vagy üzleti partnerei­ket, és természetesen a fényképezőgépüket. Centit is tartanak maguknál, hogy a trófeaméreteket azonnal ellenőrizzék.

Érthető, hogy az afrikai vadásztársaságok mindent megszerveznek nekik, akárcsak a pártállami Magyarországon a hazai és külföldi kommunista vezetőknek. Vadászonként vagy csoportonként legalább öt helybéli dolgozik azon, hogy a külföldi megrendelő elégedett legyen. Csalikat helyeznek ki a nagymacskáknak, és az esti csöndben addig viszik az ügyfelet a terepjáróval, hogy ne kelljen sokat gyalogolnia a kifigyelt elefántcsordáig. Csak arra kell ügyelni, hogy ne lépjék át a rezervátumok és nemzeti parkok határát, mert ezekben tilos a trófeagyűjtés.

A szerződések azt is tartalmazzák, hogy a külföldi vadászok csak testrészeket visznek magukkal. Az oroszlánoknak gyakran csak a fejét preparáltatják, mert az egy nagyobb bőröndben kényelmesen elfér, de a gepárdok esetében a többség ragaszkodik a nyúzáshoz. A becslések szerint még 30 ezer oroszlán él Afrikában, és négyezer keskenyszájú orrszarvú. Még...







Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg