05:35
19:48
Vadász hirek   Szarvasparadicsom Bács-Kiskun megyében 


Mára nem titok, hogy hazánk legnagyobb területű megyéje irigylésre méltó gímállománnyal büszkélkedik. Ennek okait, az aktuális állapotot és a kecsegtető kilátásokat évek óta kutatják a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézetével együttműködve, és az eredményeket szakmai programokon ismertetik a megyei Kormányhivatal szervezésében.

Idén került sor a harmadik ilyen tanácskozásra a Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály Földművelésügyi Osztályának szervezésében. Augusztus 14-én a Soltvadkerti Kossuth Vadásztársaság vadászházában gyűltek össze a megye vadászatra jogosultjainak képviselői, akik dr. Szemethy László, az egyetem docensének előadását hallgathatták meg az utóbbi évek, évtizedek tendenciáiról.
 
Mint elmondta, a ’90-es évek óta a becsült vadlétszám és a teríték is folyamatosan emelkedik. Míg 1999-ben az előbbi valamivel kevesebb volt 3500-nál, az utóbbi pedig nem sokkal maradt az 1000 darab alatt, 2013-ben a becslés szerint már csaknem 5500 gím élt a megyében, és az elejtések száma is kis híján 2000-re rúgott a vadgazdálkodók által beküldött adatok szerint.

Az előadás adatsorokat és grafikonokat tartalmazó prezentációját ide kattintva nézheti meg és töltheti le.

Szarvasparadicsom Bács-Kiskun megyében







Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg