05:13
20:07
Vadász hirek   Különösen látványosak lesznek idén a Perseidák 


Augusztus a hullócsillagok hónapja, ám a hónap közepe különösen nagy figyelmet kap, hiszen ilyenkor figyelhető meg a Perseidák nevű meteorraj a leglátványosabban. A szakemberek szerint idén még inkább különlegesnek ígérkezik a jelenség. 

Különösen látványosak lesznek idén a Perseidák

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, innen ered a Perseidák elnevezés. Maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, a naptárszámítástól függően.
 
A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.
 
A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.
 
Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) tájékoztatása szerint a meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, vagy egy jó hálózsákra. Ajánlatos nem a zenitet, a fejünk feletti pontot bámulni, hanem a zenit és a horizont között félúton figyelni; este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbra fentről fognak érkezni a perseida meteorok, amelyik más irányból jön, az másik rajhoz tartozik.
 
A megfigyelést célszerű minél sötétebb égen, a városoktól távolabb végezni, olyan helyen, ahol a lehető legjobb körpanoráma tárul elénk. Amennyiben az időjárás is kedvezően alakul, óránként átlagosan 15-20 meteor is könnyen észlelhető. Gyakran előfordul, hogy sok percig nem hull egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön három-négy is
 
Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló derült idő esetén szerdán este 21 és 24 óra között várja a hullócsillagok szerelmeseit a különleges jelenség megfigyelésére, ahol a teraszon Kereszturi Ákos a Pluto felfedezéséről, Tóth Imre Üstökösök és meteorrajok: Perseidák 2015 címmel tart előadást, majd a Nemzetközi Űrállomás átvonulása figyelhető meg. A kupolában 21 órától Szaturnusz, a gyűrűs bolygó címmel tartanak megfigyelést.






Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg